Vaste beugel (metaal)
De vaste beugel wordt ook wel blokjes- of slotjesbeugel genoemd. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt en deze slotjes kunnen door de drager of draagster niet uit de mond genomen worden.
Hoe werkt de vaste beugel?
Om de kiezen zitten meestal metalen ringetjes (banden). Door de brackets zit een draad die is vastgezet met behulp van kleine elastiekjes of stalen ligaturen. De kleur van deze elastiekjes kun je tijdens de controle-bezoeken kiezen indien de draad opnieuw wordt vastgezet. De draad die door de brackets loopt gaat ervoor zorgen dat je tanden langzaam gaan verschuiven. Daarvoor oefent deze draad krachten uit op je tanden en kiezen die vooral de eerste paar dagen wat gevoelig kunnen zijn. Het slijmvlies van je wangen, lippen en tong kan geïrriteerd raken, hetgeen na een paar dagen meestal vanzelf weggaat. Het scherpe gevoel kun je ook wegnemen door op die plaats waar de beugel last veroorzaakt er een beetje was tegen aan te drukken. Vaste apparatuur is niet schadelijk voor het gebit indien je je aan onderstaande regels houdt.
Een vaste beugel is kwetsbaar. Daarom de volgende tips:
- Het is heel belangrijk om hard dichtbijten te vermijden. Dit voorkomt dat de brackets losschieten van je tanden. Laat het kauwen van kauwgom achterwege. Harde etenswaren zoals harde snoepjes, pepermunt, drop en toffees zijn verboden. Appels en wortels van te voren in stukjes snijden, dus niet afbijten.
- Poets je tanden iedere keer als je iets gegeten hebt met een ZACHTE tandenborstel. Kijk goed in de spiegel of alles nauwkeurig schoon is. Vergeet vooral niet je tandvlees goed te masseren; als het goed is mag dit met poetsen niet bloeden. Indien de mondhygiëne onvoldoende is, kunnen in combinatie met suiker ontkalkingen ontstaan (witte plekken rondom de brackets). Deze ontkalkingen zullen gaatjes worden indien je niet snel beter gaat poetsen.
- Snoep en zoete frisdrank zijn erg slecht voor je gebit en verhogen het risico op gaatjes, zeker als je niet vaak genoeg je tanden poetst. Een ‘light’-product zal minder snel gaatjes veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk het aantal “tussendoortjes” te beperken.
De brackets zijn in beginsel metaalkleurig. Binnen onze praktijk bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor keramische (“witte”) brackets. Deze brackets zijn echter wel duurder. Houdt u er tevens rekening mee dat de draadboog die door de slotjes loopt altijd metaalkleurig is en dat de genoemde keramische brackets ook voor een klein stukje metaalkleurig zijn. Bespreek de mogelijkheden van keramische brackets met de behandelaar. Hij kan meer vertellen over de voor- en nadelen van de verschillende bracketsystemen.
Bij vaste beugels worden vaak elastiekjes gebruikt tussen de tanden en kiezen van de bovenkaak en onderkaak. Het doel van deze elastiekjes is het laten bewegen van de tanden en kiezen van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak. Deze elastiekjes zijn er in verschillende maten. Het is belangrijk om de elastieken op de voorgeschreven manier te dragen.